ŚNIADANIE DAJE MOC

W dniu 8 listopada 2016 r. dzieci z klas I-III oraz oddziału zerowego włączyły się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Przedsięwzięcie miało na celu propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu oraz uświadomienie dzieciom jak ważne jest śniadanie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Obchody tego dnia były poprzedzone wieloma działaniami. Przeprowadzono zajęcia podczas, których najmłodsi poznali 12 zasad zdrowego odżywiania oraz pogłębili wiedzę na temat bogactw zawartych w poszczególnych produktach. Dzieci wykonywały elementy dekoracji, gazetki, prace plastyczne. Przeprowadzona została również pogadanka przez pielęgniarkę szkolną, na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia.
We wtorkowy poranek uczniowie z entuzjazmem przystąpili do pracy nad przygotowaniem pysznego „wzorcowego” śniadania. Na stole znalazły: pieczywo, masło, wędliny, jajka, sery, jogurty, owoce, warzywa, soki i woda. Z zapałem kroiły, smarowały, przyprawiały i dekorowały. Pojawiło się wiele pomysłów na kolorowe i zdrowe kanapki, szaszłyki owocowe, sałatki a wszystko pięknie przystrojone i udekorowane, gdyż dzieci wykazały się ogromną inwencją twórczą i zaangażowaniem. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne.
W akcję ochoczo włączyli się rodzice. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Wspólnym śniadaniem uczniowie podzielili się również ze starszymi kolegami i koleżankami, a także z nauczycielami.
Akcja dała uczniom nie tylko wspaniałą zabawę, ale również szansę na integrację grupy, zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.